Gumicsere: mikor és miért fontos?

Elvárások a megfelelő autógumikkal szemben:

  • gumiabroncs profilmélysége hatósági elvárás szerint:
  • személyautó: 1,6 mm
  • teherautó: 3mm
  • látható kopásjelző: amikor a kopásjelző eléri a futófelületet, mindenképp le kell cserélni gumijainkat, mert azok veszélyesség váltak. Kopott abroncsok esetében a fékút akár a kétszeresére is megnőhet.
  • mind a 4 autóguminak egyforma méretűnek, szerkezetűnek kell lennie (ettől nagy csak teljesítményű autóknál lehet eltérni, melyek kifejezetten így lettek kialakítva)
  • tengelyenként megegyező mintázat
  • az egyenletes kopás érdekében érdemes az abroncsokat megcserélni 5000 és 10000 kilométer között

Gumicsere fontossága a téli időszakra

A téligumit akkor édemes felrakni az autóra, amikor a hőmérséklet tartósan 7 fok alá csökken. Miért? A nyárigumi tapadása ekkor kezd el csökkeni, nagyobb lesz a féktáv, ezzel nő az autóvezetés veszélye. A fagyos, kihűlt aszfalton az erre kialakított téli abroncsok biztosítanak erősebb tapadást, ezáltal nagyobb biztonságot. Sejthetjük, mekkora károkat okozhat járművünkben ha nem tudunk időben lefékezni és az elöttünk álló autónak, oszlopnak, szalagkorlátnak ütközünk. Az anyagi kár talán a legkisebb kockázat, ha azt is figyelembe vesszük, hogy kik ülnek általában melletünk az autóban. Gyermekeink, párunk, barátaink testi épségét, rosszabb esetben életét kockáztatjuk, ha nem cseréljük le időben guminkat. Ugye, hogy már nem is tűnik kidobott pénznek a gumicsere?

Gumicsere tavasszal

Hangsúlyoztuk, hogy milyen fontos, hogy a megfelelő téli gumi legyen fent autónkon a hideg időszakban. Ha ezt az abroncsot használjuk nyáron is, gyorsabban kopik és a következő szezonra, már egyáltalán nem biztos, hogy a tökéletes, hideg időre kialakított abroncsok ugyanolyan jó szolgálatot tesznek majd nekünk. A gumik mindig az adott időjárási viszonyokhoz lettek formálva: a téli gumi télen, a nyári gumi nyáron tudja a dolgát végezni igazán – gond nélkül megtapadni az aszfalton.

Mi a helyzet a négy évszakos abroncsokkal?

Nyáron nyárigumiként, hóban, fagyban pedig téli abroncsként viselkedik. Ez sajnos tévedés! Bár négyévszakosnak hívják, inkább számít téliguminak, mint nyárinak. A nevüket azért kapták, mert olyan téligumik, amiket lehet nyáron is használni. Rendelkezik a nyári abroncs minden jó tulajdonságával: csendes, takarékos és biztonságos, de hóban is kiválóan teljesít.

Hogy néz ki, honnan tudhatjuk hogy négyévszakos gumit látunk?

Ránézésre semmi olyan nem látszik az abroncson, amitől télinek néznénk. Nincsenek durva rücskök, hatalmas recék a felületen. Ha nem lenne az oldalán a három hegycsúcs meg a hópihe, akkor bizony a rendőr sem hinné el nekünk, hogy téligumi van az autónkon.

Autóházunkban a legmodernebb eszközökkel segítjük önt, hogy járművén a lehető legbiztonságosabb abroncsok legyenek fent. Kattintson információkért gumiszervizünkről.