Mit árul el az abroncs mérete?

Abroncsszélesség vagy profilszélesség: 175

Az abroncs szélessége vagy vastagság a gumiabroncs külső falának legszélesebb pontjától a belső oldalfala legszélesebb pontjáig mért érték milliméterben kifejezve.


Méretarány: /80

A méretarány az abroncs oldalfalmagassága és a gumi szélessége közötti összefüggés. Minél magasabb az arány, annál alacsonyabb az oldalfal. Ez jobb kanyarodást, de rázósabb menetet jelent.

A /80 arányszám esetében szokás elhagyni a kiírást, mindkét változat elfogadott, ugyanazt a méretet jelöli. Például: 175/80R16 vagy 175R16.

 

Felépítés: R

Ez az abroncs belső felépítését jelzi. Ez lehet „Radial” (radiál), mint a legtöbb abroncs esetében, vagy D (Diagonal, átlós), illetve B (Belted, öves).*

 

Kerékátmérő: 16

A kerék átmérőjét jelzi hüvelykben megadva, amelyre az abroncsot fel kell szerelni.

 

Terhelési index:

Azt jelzi, hogy maximális biztonságos felfújás mellett milyen terhelésre tanúsították az abroncsot. A számok egy táblázatra utalnak, amelyben meghatározzák az abroncs maximális terhelési kapacitását. Például 97 = 730 kg.


Sebesség index:

Ez azt jelzi, hogy az abroncs milyen maximális biztonságos sebességgel képes terhet vinni adott körülmények között. A sebesség besorolás A-tól (legalacsonyabb) Y-ig (legmagasabb) terjed egy kivétellel: a H az U és a V között van. Az abroncs maximális sebességét a sebességbesorolást tartalmazó táblázatban találja. Nem ajánljuk vagy támogatjuk, hogy gyorsabban vezessen a sebességkorlátnál.