Autó olajcsere

A motor egészségének megőrzéséhez kulcsfontosságú a megfelelő időközökben végzett, szakszerű autó olajcsere, ami tapasztalatot és szaktudást igényel, ezért kiemelten fontos, hogy ne saját magunk otthon végezzük el, hanem szakemberre bízzuk a feladatot.

Emellett kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy a fáradt olaj a törvényi előírásoknak megfelelően kerüljön tárolásra és megsemmisítésre, mert ellenkező esetben a talajvízbe szivárgó fáradt olaj komoly ökológiai károkat okozhat, és súlyos pénzbüntetést vonhat maga után.

Miért fontos az olajcsere?

A gyártó előírásainak megfelelő, minőségi olaj használata, és annak rendszeres és szakszerű cseréje nem csak az autó olajcsere periódust, de a motor élettartamát is meghosszabbíthatja, amivel későbbi költséges motorjavításokat lehet megelőzni.

A motorolaj vékony bevonatot képez a motor fém alkatrészein, kitölti a motor réseit, ami csökkenti a súrlódást, hűtést biztosít, és tisztítja a felületeket is, ezáltal megelőzi a túlmelegedést, a lerakódások képződését, a kopást és a motor károsodását.

Milyen gyakran cseréljük olajat személyautóban?

Általánosan elmondható, hogy az autó típusától függően 10000-30000 kilométerenként szükséges olajat cserélni.
A gyártó a gépkönyben szereplő olajcsere periódusát a megtett távolság vagy az olajcsere óta eltelt idő alapján szabja meg - optimális közlekedési körülmények között, ami állandó minimális terhelést jelentő üzemmódban való használatot jelent.

A városi közlekedés ugyanakkor nagyobb mennyiségű motorolajat használ el, mint az autópályán történő, egyenletes fordulatszámú közlekedés. A gyakori fékezések és gyorsítások, a rendszeres hidegindítás vagy hegymenet következményeként az olaj gyorsabban használódik el. A benzines motoroknál a magasabb üzemi hőmérséklet, a dízel motoroknál pedig a fokozott olajszennyezés eredményezhet korábbi elhasználódást.

Mindemelllett a motorolaj állás során is oxidálódik, ezért érdemes gyakrabban cserélni az olajat. Például, ha a gyártó évenkénti vagy meghatározott számú, kilométerenkénti olajcserét ír elő, akkor is ajánlott az év végén olajcserét végezni, ha az előírtnál kevesebb kilométert mentünk vele.

A modern gépjárműveknél gyakran elég 15000-20000 kilométer megtétele után cserélni az olajat, szemben a régebbi technológiát használó autókkal, amelyeknél már 5000-10000 kilométerenként autó olajcserére lehet szükség.

Sportosabb vezetési stílus esetén az olaj gyorsabban fogy, nyugodt vezetéssel viszont növelhetjük az olajcsere periódust.

Több gyártó használ öntapadós matricákat, amelyek emlékeztetik az autótulajdonosokat a szükséges olajcserére, a modernebb autók pedig már folyamatosan figyelik a valós használatot, és a műszerfalon található olajos kanna piktogrammal vagy az INSP, Service vagy Ölwechsel feliratokkal jelzik az olajcsere szükségességét.

Az olajcsere menete

A szakszerű autóolaj csere úgy történik, hogy a motort felmelegítik üzemi hőmérsékletre, majd kihajtják az olajleeresztő csavart, és kiürítik a régi motorolajat, ezután pedig kicserélik az olaj-, és levegőszűrőket, majd visszahelyezik az olajleeresztő csavart, és feltöltik a motort az új motorolajjal.

Az így végzett olajcsere megnöveli a várható szervizidőt, és összesen általában 60-120 percet vesz igénybe.

Amennyiben a motor fogyasztja az olajat, és rendszeresen utána kell tölteni, akkor is csak ugyanazt vagy ugyanolyan minőségű, szintetikus könnyűfutású (Leichtlauf) olajat ajánlott választani. Az olajcserét ugyanakkor nem szabad kiváltani mindezzel, mert a motorra került káros részecskék, amelyeket a szűrő nem tud kiszűrni, a régi motorolajban maradva szennyezik az utánatöltött, friss olajat is.

Mennyibe kerül az olajcsere?

Az olajcsere ára átlagosan 30000-35000 Ft, és az alábbi tényezőktől függ:

  • autó márkája és típusa
  • cserélendő alkatrészek száma és ára
  • használt motorolaj mennyisége és minősége
  • munkadíj

Bízza szakemberre az olajcserét!

A Ficsór Autóháznál több évtizedes szakmai gyakorlattal, a gyári előírásoknak megfelelő, minőségi motorolajjal és munkafolyamatokkal végezzük az olajcserét. Ezután a megfelelő diagnosztikai eszközzel beállítjuk az olajcsere periodusának megfelelő időben történő visszajelzését, továbbá a környezetvédelmi szabályok fenntartása mellett kezeljük a fáradt olajat.

Cégünk munkatársai arra is odafigyelnek, hogy automata váltós autókban is végezzenek váltóolajcserét - az erre szolgáló, modern gépekkel - 100000-120000 km futamidő után. 

Három évtizedes tapasztalatunk maximális garanciát jelent Önnek arra, hogy autója a legjobb kezekben lesz. Válassza professzionális autó olajcsere szolgáltatásunkat, és foglaljon időpontot telefonon vagy online!