Automata váltó olajcsere

Annak ellenére, hogy a gyártók bizonyos típusok esetén a váltó olaj gyári töltetét az autó teljes élettartamára ajánlják, örök életű olaj nem létezik, és a váltó olaj szennyeződése vagy elöregedése korai meghibásodásokhoz vezethet. Ezért a váltó optimális működésének megőrzése és a költséges javítások megelőzése érdekében akkor is kiemelten fontos a meghatározott időközönként történő, szakszerű olajcsere, ha  a gyártó nem ír elő csereperiódust.

Az automata váltó olajcsere elvégzése tapasztalatot és szaktudást igényel, ezért mindenképpen bízzuk szakemberre a feladatot. Emellett kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy a régi olaj a törvényi előírásoknak megfelelően kerüljön tárolásra és megsemmisítésre, mert ellenkező esetben a talajvízbe szivárgó fáradt olaj komoly ökológiai károkat okozhat, és súlyos pénzbüntetést vonhat maga után.

Miért fontos az olajcsere?

A kézi váltónál jóval bonyolultabb szerkezetű automata sebességváltókban az olaj nem csak kenőanyag, mivel egyszerre több fontos feladatot is ellát. Felel a nyomaték átvitelért, a munkahengerek működéséért, a kenésért, a hűtésért, a mechanikus kopadék elszállításáért, tisztasága pedig alapfeltétel az automata váltó elektromos finom szabályozásának precíz működése érdekében.

Az automata váltó olaj a működés során folyamatos mechanikus-, és hőterhelésnek van kitéve, ezért a benne lévő adalékanyagok hatásfoka egy idő után csökken, és veszíteni kezd eredeti előnyös fizikai tulajdonságaiból.

A váltó olaj elöregedése vagy elszennyeződése következtében intenzív kopás, karcok, megcsúszás-nyomok keletkezhetnek a váltón (nyomatékátadó elemeken), ami azt eredményezi, hogy az automata működése romlik, hirtelen, késleltetve vagy rángatva vált, esetleg megugrik. Mindezen működési zavarok előbb vagy utóbb komoly problémákat okozhatnak, melyeket csak költséges javítással lehet orvosolni.

A váltó olaj teljes cseréje segít a szennyeződések eltávolításában, és a legtöbb esetben pontosabb kapcsolást, dinamikusabb vezetési élményt, kedvezőbb üzemanyag-fogyasztást eredményez. Az új olaj és a rendszeres, ütemezett karbantartás biztosítja a váltó optimális teljesítményét és hosszú élettartamát.

Milyen gyakran cseréljük a váltó olajat az autóban?

Általában kb. 60-120.000 kilométerenként vagy legfeljebb 3-6 évenként szükséges a szűrővel együtt váltó olajat cserélni. Az 5-6 éves periódusnál szigorúbb előírások esetén is 2-3 évenként vagy 40 000 kilométerenkét ajánlott az az automata váltóval szerelt autó olaját cserélni. 

Az olajcsere menete

A váltó olajcserét úgy végezzük, hogy először beazonosítjuk a váltó típusát az automata váltó és az autó gyártói karbantartási utasításai vagy online adatbázisok alapján. Ezután az automata váltó állapotát ellenőrizzük egy tesztkörrel és hibakód kiolvasással, majd felmelegítjük az olajat a cseréhez.

Azoknál a típusoknál, ahol lehetőség van rá, kicseréljük a szűrőt, majd öblítéses technológiát alkalmazva - egy speciális, professzionális automata váltó olajcsere géppel és a megfelelő adapterekkel - a váltó olaj teljes mennyiségét cseréljük. Ez a szakszerű folyamat biztosítja, hogy ne maradjon régi olaj a váltóban.

Az olajcsere elvégzése után kiemelt figyelmet kell fordítunk a szintezésre, és szükség esetén utánatöltjük vagy leeresztünk az olajból. A lecsatlakozás, a próbaút és az újbóli olajszint-ellenőrzés után a végső olajszint beállításával ér véget a teljes olajcsere, ami általában 3-4 órát vesz igénybe.

A Ficsór Autóháznál kizárólag a gyári előírásnak megfelelő váltó olajat (ATF/Automatic transmission fluid) használunk és szűrőket építünk be.

Mennyibe kerül az olajcsere?

Az olajcsere ára a magasabb anyagköltségek és a hosszabb munkaidő miatt átlagosan 100.000 Ft - 500.000 Ft.

Pontos összegét az autó márkájától és típusától, a cserélendő szűrő és alkatrészek számától és árától, az új olaj mennyiségétől és minőségétől függően - minden esetben egyedileg – tudjuk meghatározni.

Bízza szakemberre az olajcserét!

A Ficsór Autóháznál minden típus szervizelését vállaljuk: a gyári előírásoknak megfelelő, minőségi váltó olajjal, korszerű gépekkel és munkafolyamatokkal végezzük az olajcserét, és a környezetvédelmi szabályok fenntartása mellett kezeljük a használt olajat.

Ne várja meg, amíg az automata váltója a fent részletezett meghibásodási tüneteket mutatja, döntsön inkább a megelőző karbantartás mellett!
Minősített autószervizünkben Budapesten gépjárművek és motorkerékpárok esetén a hatósági, időszakos műszaki vizsga elvégzését is vállaljuk, amelynek keretében szükség esetén gépjárművét azonnal meg is javítjuk.

Három évtizedes tapasztalatunk és igényes hozzáállásunk maximális garanciát jelent Önnek arra, hogy autója a legjobb kezekben lesz. Válassza professzionális váltó autó olaj csere szolgáltatásunkat, és foglaljon időpontot telefonon vagy online!